Spreker 2015

Foto: Roy Beusker

Foto: Roy Beuske

Abraham Moszkowicz groeide op in Maastricht als de jongste zoon van Bertha Bessems en Max Moszkowicz.

Max Moszkowicz is de strafpleiter die het strafrecht uit het niets op de kaart zette in Nederland. Bram trad met trots in zijn voetsporen en zette zijn baanbrekende werk voort, jarenlang samen met zijn vader; zijn leermeester, grote voorbeeld en bovenal steun en toeverlaat. Al snel groeide het kantoor uit tot een familiebedrijf en zwaaide Bram de scepter over het succesvolle kantoor in Amsterdam.

Ruim 25 jaar lang stond Bram duizenden cliënten bij in binnen- en buitenland.

Het hebben en houden van een rechte rug is voor Bram van levensbelang. Hij is wars van vriendjespolitiek en kende geen angst om te doen wat een juiste behandeling van de zaak en de optimale bijstand van zijn cliënten vergde.

Talloze zaken waren spraakmakend door de ernst van de verdenking of de persoon van de verdachte. Menigeen zal de zaak Bouterse, Klaas Bruinsma, Cor van Hout of Willem Holleeder nog voor ogen staan. De behandeling van zaak van politicus Wilders werd zelfs dagenlang live op televisie uitgezonden. Niet alleen wraakte Bram de rechtbank met succes, ook fileerde hij de getuige en raadsheer Schalken, die zich vervolgens genoodzaakt zag af te treden.

Door de pers op de voet gevolgd vanwege zijn flamboyante optreden, maar nimmer te ongeduldig of arrogant om rustig tekst en uitleg te geven, hetgeen vaak noodzakelijk bleek voor het strafproces.

Hoewel Bram zijn toga definitief aan de wilgen heeft moeten hangen, kan hij bogen op diepgaand inzicht en jarenlange ervaring van formaat. Zijn charismatisch karakter en bevlogen manier van spreken maken hem zeer gewild voor radio- en televisie-optredens.

De strafrechtelijke ontwikkelingen volgt hij nauwgezet en nimmer schuwt hij het kritisch debat, zij het op zijn geheel eigen elegante manier. Op grond van al zijn ervaringen besloot hij een spannende trilogie genaamd “Maffiamaat” te schrijven. Het eerste deel ligt inmiddels in de boekhandel en is zeer goed ontvangen. Het tweede deel is in de maak.

Bram weet zich te verstaan met een ieder in de samenleving. Inhoud gaat boven schijnvertoningen. Wat hij te zeggen heeft kan van eenvoudig tot omstreden zijn, maar boeit altijd. Hij heeft aan den lijve ondervonden hoe bepalend media zijn voor de beeldvorming over personen en bedrijven. Hoe ga je om met halve waarheden en leugens die over jou of je onderneming worden verspreid? Hierover doet hij tijdens de Solids Select Lunch een boekje open onder de titel : ‘Feit en Fictie over beeldvorming in de media


1 Comment

Solids Select Lunch met Bram Moszkowicz – Bulkgids

september 27, 2018at 9:46 am

[…] thema van de presentatie van (ex)strafpleiter Bram Moszkowicz was ‘feit en fictie over beeld-vorming in de media’. In het gehoor bevonden zich enkele […]