Spreker 2018

Mathijs Bouman

© Speakers-Academy-Walter-Kallenbach

© Speakers-Academy-Walter-Kallenbach

Mathijs Bouman is econoom en journalist. Hij is vaste columnist van Het Financieele Dagblad en redacteur/econoom bij Nieuwsuur. De afgelopen jaren was hij regelmatig te zien bij RTL-Z,  De Wereld Draait Door, Jinek, Pauw, EenVandaag, RTL Late Night  en andere nieuws- en actualiteitenprogramma’s. 

Mathijs Bouman geeft lezingen over de (Nederlandse) economie. Over de economische problemen, maar ook over wat er allemaal wel goed gaat. Hij vertelt graag over innovatie (robots!), de arbeidsmarkt en succesvolle Nederlandse bedrijven.

Na zijn promotie in 1998 werkte Bouman als onderzoeker en docent aan de UvA, de VU en de Universiteit Leiden. Daarna ging hij de journalistiek in, o.a. als adjunct-hoofdredacteur van het zakenblad FEM Business. Tussen 2003 en 2005 werkte Bouman bij de Nederlandsche Bank.

In 2006 verscheen zijn boek ‘Hollandse Overmoed — Hoe de beste economie van de wereld ontspoorde’. Een jaar later was hij betrokken bij de vertaling van Alan Greenspans biografie ‘Een Turbulente Tijd’. In 2009 en 2011 werkte hij met Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau, aan een boek over de kredietcrisis, getiteld ‘De Grote Recessie’ en een boek over de eurocrisis, ‘Europa in Crisis’.

In 2010 verscheen van zijn hand ‘De Elektrische Spijkerbroek en andere avonturen in de economie’, een boek vol aanstekelijke verhalen over de rafelranden van de economische wetenschap.

In 2013 won Bouman de ‘Gouden Stier’ voor beste financieel commentator.
Volgens de website PeerReach is hij, in de categorie ‘Finance’, de meest invloedrijke twitteraar van Nederland. Op de Twitter Top-100 van de Volkskrant staat hij op #23.

Mathijs Bouman is sinds november 2017 de vaste commentator rond economische thema’s in Nieuwsuur. Bouman: “Het allerleukste vind ik het als ik mijn vak, de economie, uit mag leggen. Nieuwsuur is daarvoor het perfecte podium. Het is een dagelijkse, onafhankelijke rubriek met een hoge journalistieke standaard en daarbij voel ik mij thuis. Feiten en inzicht brengen is mij uiteindelijk liever dan allerlei meningen verkondigen.”