Spreker 2022

Huib Modderkolk 2 (c) Ruud Pos - rechtenvrij mbt promotie boek naamsvermelding verplichtKeynote spreker is Huib Modderkolk, onderzoeksjournalist bij de Volkskrant en bekend geworden als vaste gast bij De Wereld Draait Door. Modderkolk schrijft al jaren over de ‘achterkant’ van nieuwe technologieën, over hackersgroepen en de werkwijze van inlichtingendiensten. Hij kent de schaduwkant van het internet wijst op de kwetsbaarheid van het bedrijfsleven en de samenleving.

Modderkolk studeerde van 2001 tot 2006 politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarnaast voltooide hij de duale master Journalistiek en Media aan de UvA. Tijdens zijn studie was hij enkele jaren actief bij het lokale radiostation AmsterdamFM. Vanaf 2008 werkte hij bij NRC Handelsblad. In 2013 publiceerde hij samen met collega’s Steven Derix en Floor Boon over de NSA-documenten van Edward Snowden. Zij werden daarvoor genomineerd voor zowel De Tegel, de belangrijkste journalistieke onderscheiding van Nederland, als de onderzoeksjournalistieke prijs De Loep.

In 2015 stapte hij samen met NRC-collega Tom Kreling over naar de Volkskrant. Vlak daarna had Modderkolk in Moskou een interview met NSA-klokkenluider Edward Snowden. In 2017 won hij de journalistieke prijs De Tegel voor een interview met oud-PVV-woordvoerder Michael Heemels. Begin 2018 publiceerde hij samen met Nieuwsuur een geruchtmakende onthulling over het werk van de AIVD. De geheime dienst had jarenlang toegang tot het interne computernetwerk van de beruchte Russische hackgroep APT29 en kon zo zien hoe Russische hackers verschillende Amerikaanse instituties aanvielen, zoals de Democratische Partij. Daardoor leverde de AIVD cruciaal bewijs voor de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Samen met Eelco Bosch van Rosenthal won Modderkolk De Loep voor deze onthulling.

Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant zei na de AIVD-scoop dat er ‘verhoogde geheime activiteit’ plaatsvond rond de verslaggever die het artikel schreef. Eerder schreef Modderkolk dat zijn router thuis gehackt was vlak voordat hij in 2013 NSA-documenten zou krijgen. Volgens cryptograaf Ronald Prins moest dat het werk van de Amerikaanse NSA zijn.

Zijn jarenlange research naar de digitale wereld resulteerde in het boek Het is oorlog maar niemand die het ziet (2019). In aanloop naar de publicatie spande de AIVD in juli 2019 een kort geding aan tegen Modderkolk om te voorkomen dat informatie over een inlichtingenoperatie openbaar zou worden. Nadat de rechter de AIVD in het gelijk had gesteld, paste Modderkolk enkele details uit het boek aan.